Малый бизнес, создание бизнеса, бизнес идеи

Відповідно до плану роботи відділу освіти Яготинської районної державної адміністрації 24 березня 2016 року на базі ДНЗ 4 «Пролісок» відбувся районний семінар-​практикум відповідальних за музейну справу у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних закладах Яготинщини з теми: «Роль і місце музею навчального закладу у патріотичному вихованні особистості дитини».

У заході взяли участь заступники директорів навчальних закладів району, керівники гуртків, відповідальні педагоги за розвиток музейної справи.

Безпосередньо організатори заходу: районний методичний кабінет відділу освіти Яготинської РДА, Яготинський БДЮТ. З вітальним словом до учасників звернулася завідувач РМК Н.О.Остапенко. Привітали гостей також вихователі та вихованці ДНЗ4 «Пролісок», які у віршованій формі не тільки радо зустрічали,

11.04.2016 12.04.2016

але й випереджально римованими рядочками охарактеризували свою гордість – міні-​музеї «Світлиця», «Музей хустки», «Господарський двір», «Історія капелюха», «Годинники епохи», «Іграшки наших батьків», «Знана марка – «Яготинський маслозавод».

1 035 1 040

Завідуюча дитячим садком Добровольська Г.П. провела захоплюючу екскурсію міні-​музеями закладу.

1 012

Перед учасниками відкрилася десятилітня історія створення музею, як творчого процесу надбань багатющої експонатної бази, її впорядкування та систематизації, яка триває і досі, як і немає впину історії.

1 008

Модераторами круглого столу на заході стали Остапенко Н.О., завідувач РМК відділу освіти та Цибуля О.М., методист Яготинського БДЮТ. На семінарі кожен учасник отримав слово, йому була надана можливість заявити про себе, про стан музейної справи у його закладі. Ділилися учасники своїми спогадами про перше відвідування музею. Відкрилося, що кожного свого часу саме школа повела до музею. Тож висновок був однозначний: кожен присутній персонально відповідальний перед дітьми – щоб кожного повести у захоплюючий світ музею, де на них чекає історія, пізнання і творення себе як особистості. Ділилися досвідом організації роботи музею як осередку патріотичного виховання у навчальних закладах знані у районі шкільні організатори музейної справи: Білокур В.М. (Ничипорівський НВК), Білаш Л.М. (Яготинський НВК2), Яременко Р.М. (Яготинський НВК3), Черко Н.П. (Яготинська ЗОШ1).

1 063
1 055

Підвела підсумки про стан та перспективи розвитку музейної справи у навчальних закладах району Остапенко Н.О. Про перспективні напрями роботи наголосила Цибуля О.М.

У ході роботи семінару було прийнято методичні рекомендації.

  1. Спрямовувати діяльність шкільних музеїв на формування національної свідомості особистості дитини.

  2. Ініціювати створення рубрики «Шкільний музей» на сайті закладів освіти.

  3. Формувати блоги відповідальних за музейну справу в закладах освіти, керівників гуртків.

  4. Переглянути дані кожного музею (уніфікований паспорт), зробити доповнення чи виправлення подати в електронному вигляді на електронну почту відділу освіти.

  5. Подати на електронну почту відділу освіти:

- тексти та фото для формування електронного каталогу музеїв при навчальних закладах системи освіти Київської області «Мандруємо музеями навчальних закладів Київщини» (зразок – рубрика «Музейна справа» відділу спортивного туризму і правознавства Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини»);

- тексти та фото музеїв, у яких відкрито експозиції, постійно діючі виставки, присвячені Революції гідності та воїнам АТО, меморіальні дошки тощо.

6. Сформувати течки з нормативною базою:

- Наказ МОН України від 22.10.20141195 «Про затвердження положень про музеї…»;

- Методичні рекомендації щодо засад діяльності музеїв історичного профілю (лист МОН України від 22.05.20151/​9255).

7. До 30 березня надати матеріали на обласний конкурс «Юні екскурсоводи».