Малый бизнес, создание бизнеса, бизнес идеи

13 листопада – дата особлива, саме цього дня 1845 р. у місті Переяслав-​Хмельницький Тарас Шевченко написав славнозвісну поему Наймичка.

У цей день 2013р. у Переяслав-​Хмельницькій ЗОШ І-​ІІІ ст.№2 розпочався захід, приурочений 200-​річчю від дня народження Т.Г.Шевченка.

084

На неординарний захід прибули делегації з Києва, Згурівки, Яготина, Переяслав-​Хмельницького району. Наша делегація включала юних шевченкознавців Яготинського НВКСШЗОШ І-​ІІІ ст.№2”.

Захід організовано за сприяння міської ради та відділу освіти м.Переяслав-Хмельницький, обласного комунального позашкільного навчального закладу “Мала академія наук учнівської молоді”, громадських організацій “Толока” та Народної академії з вивчення “Кобзаря” Т.Г. Шевченка.

На першій зупинці подорожі у школі №2 директор В.В. Одинець закликала усіх переяславчан та гостей приєднатися до духовного спілкування навколо творчої спадщини Кобзаря, написаної в листопаді – грудні 1845р..

Вона детально зупинилася на хронології в’юнищансько-переяславської Шевченкіани:

13 листопада – поема Наймичка,

18 листопада – поема Кавказ,

22 листопада – присвята до поеми Єретик.

Далі Валентина Вікторівна розповіла присутнім і про живописні твори Шевченкіани переяславського періоду.

Наша ж делегація ще до початку заходу відвідала Михайлівську церкву, дзвінницю якої свого часу змалював Т.Г.Шевченко. І наші учні могли по-​свіжому співставити реальне з офортним зображенням Т.Шевченка.

Наступна доповідач Губенко В.В., заступник міського голови говорила, що знайомство з творчою спадщиною Т.Шевченка кожен українець починає з дитинства, а потім повертається, відкриваючи щораз нове. Вона розпочала читання поезій Кобзаря, що далі й продовжувалось на всіх зупинках визначеного маршруту.

Учні Переяслав-​Хмельницької школи №2 підготували читання на пам’ять у повному обсязі поеми Наймичка. Коли звучало Слово Шевченка – у залі,

здавалось, можна було почути биття сердець. Учні прагли передати не тільки зміст, а й почуття, вплинути на слухачів. Це їм вдалося.

Римма Іванівна Товкайло, очільниця Народної академії з вивчення “Кобзаря” Т.Шевченка, натхненно прочитала уривок з поеми “Єретик”.

А Є.О. Лупаков – голова спілки офіцерів – у своєму слові наголосив, що були часи, коли з українців вибивали Шевченка, його самого карали солдатчиною і муштрою… Але, якщо в нас буде така молодь, яка з нього, з офіцера сьогодні змогла вийняти сльозу, то майбутнє України – в надійних руках. Настуні захоплюючі зупинки подорожі були біля Вознесенського монастиря, який змалював Тарас Григорович. Далі, у меморіальному музеї Г.Сковороди, музеї трипільської культури, музеї Заповіту. І на всіх зупинках учасники заходу не за сценарієм, а за бажанням читали Слово нашого Пророка.

101

У музеї Заповіту (колишній будинок А.Козачковського) наша делегація за знання біографії та творчої спадщини Т.Г.Шевченка переяславського періоду отримала в дарунок від Національного історико-​етнографічного заповідника “Переяслав” збірку “Кобзар” з дарчим написом: юним шевченкознавцям Яготинського району 13 листопада 2013р. у день написання Т.Г.Шевченком поеми “Наймичка” в місті Переяслав-​Хмельницькому, з побажаннями навчатись у Кобзаря любові до України та бути гідними нащадками великого народу.

Найактивніші шевченкознавці Яготинської школи №2 Бранець О., Козлов Г., Майструк М., із вдячністю прийняли дарунок.

А в міському будинку культури на всіх учасників чекав козацький куліш та тематична концертна програма.

Подорож Переяславом Шляхами Кобзаря завершилась, та вона продовжиться в інших містах і селах України, де був і творив Т.Г.Шевченко, а ще збережеться в наших серцях.

Завідувач районного методичного

кабінету відділу освіти Н.О.Остапенко.