Малый бизнес, создание бизнеса, бизнес идеи

28 серпня 201 року на базі Яготинського НВК «Спеціалізована школа – загальноосвітня школа І-​ІІІ ступенів № 3″ відбувся науково-​методичний семінар «Біологічна освіта на шляху до Нової української школи». У роботі семінару взяли участь понад 60 вчителів біології та методистів регіональних методичних служб Баришівського, Згурівського, Переяслав-​Хмельницького, Яготинського районів, міст Березані і Переяслава Хмельницького. Захід був підготовлений завідувачем відділу методики викладання хімії, біології, екології та основ здоров’я Комунального вищого навчального закладу Київської обласної ради «Академія неперервної освіти» Матущенко Тетяною Антонівною.

P8280036

На початку семінару Тетяна Антонівна говорила про реалізацію біологічної освіти, яка повинна забезпечити перехід від предметоцентризму до дитино центризму, що головним є не сума засвоєних знань, а бажання, здатність і уміння учнів здобувати їх протягом всього життя.

P8280040

У ході доповіді з теми «Біологічна освіта на шляху до Нової української школи» Шаламов Руслан Васильович, кандидат біологічних наук, Заслужений вчитель України, у своєму виступі, який супроводжувався цікавою презентацією, звернув увагу, що в основу побудови змісту й організації процесу навчання біології покладено компетентнісний підхід, відповідно до якого кінцевим результатом є сформовані ключові, міжпредметні та предметні компетентності учнів. Він також зазначив, що у навчальній програмі 201718 рр. знайшли своє відображення наскрізні змістові лінії, в яких показана дотичність кожної з них до формування важливих умінь:

• Здоров’я і добробут

• Громадянська активність

• Підприємливість і фінансова грамотність

• Сталий розвиток і екологічна грамотність

Руслан Васильович говорив про важливість цілеспрямованого розвитку критичного мислення учня у процесі навчання. Тому саме, підручник 9 класу з біології, авторами якого є він і його команда, стимулює й формує уміння учнів критично мислити, аргументовано доводити власну думку, направлений на організацію роботу учнів з різними джерелами інформації так, щоб вони здійснювали самостійний пошук інформації, аналізували, вміли упорядковувати та відтворювати її.

P8280034

Шаламов Р.В. закцентував увагу присутніх на те, що його підручник ґрунтується на передовому науковому фактажу, має корисну, додаткову інформацію, містить багатоманітні проекти за принципом і завданнями, різноманітні різнорівневі завдання після параграфів, матеріал подається цікаво, з цитатами і жартами, у формі спілкування з учнем. Таким чином, забезпечується інтерактивна взаємодія учня з підручником.

DSC 0074

Тетяна Антонівна, продовжуючизазначила, що недостатньо зосереджувати увагу лише на засвоєнні певної суми знань з біології, а потрібно навчити дитину вчитися, самостійно здобувати нову інформацію та знання, грамотно з ними працювати, критично мислити, а також підвела підсумки Міжнародної природознавчої гри «Геліантус». Юрій Олександрович Морщавка, директор творчого об’єднання «Соняшник» запропонував усім учасникам науково-​методичного семінару взяти активну участь у Міжнародній природознавчій грі «Геліантус-​учень» і конкурсі фахової майстерності «Геліантус-​учитель». Руслан Васильович, використавши декілька запитань з міжнародної гри «Геліантус» довів усім присутнім, що вона розвиває у учнів критичне мислення, тому учнів обов’язково потрібно заохочувати до участі в грі.

P8280043

Під час заходу було надано слово вчителю вищої категорії, вчителю-​методисту біології Лемешівської ЗОШ Яготинського району Бойко Наталії Василівни. Вона представила проект, який потрапив в десятку кращих на Міжнародному фестивалі «Наука на сцені». Наталія Василівна у складі української команди взяла участь в Європейському фестивалі «Sci­enceon­Stage», що відбувся в Угорщині і був організований під патронатом Євросоюзу. Вона коротко окреслила цілі і завдання фестивалю і умотивувала вчителів брати участь у наступному фаховому конкурсі, який відбудеться через 2 роки. Також вона запевнила, що учням і вчителям така участь у конкурсах Європейського рівня додають упевненості в своїх силах, добре мотивують до проникнення у глибини біології.

Копия image 0 02 02 148c2c5e75bd9e40a14e527c68f10b312e3535769161095582a2c86235c86c48 V

Наприкінці зустрічі Тетяна Антонівна вручила усім присутнім сертифікати про участь у роботі науково-​практичного семінару.